"So you think that money is the root of all evil?" said Francisco d'Aconia. "Have you ever asked what is the root of money?

Money is a tool of exchange, which can't exist unless there are goods produced and men able to produce them. Money is the material shape of the principle that men who wish to deal with one another must deal by trade and give value for value. Money is not the tool of the moochers, who claim your product by tears, or of the looters, who take it from you by force. Money is made possible only by the men who produce.

Is this what you consider evil?

-- Francisco d'Aconia, from Atlas Shrugged by Ayn Rand

tirsdag 26. august 2008

Anerkjennelse

Russland har som kjent anerkjent de føre dette Georgiske provinser Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige land. NATO liker dette dårlig.

Støre beklager Russlands anerkjnnelse av utbryterregioner.

Støre sier at Norge legger vekt på bruk av fredelige midler for å bilegge konflikter i Europa. Dette synet bygger på FN-paktens pålegg om respekt for territoriell integritet.

En russisk anerkjennelse av de georgiske utbryterområdene bryter med disse prinsippene. Det er ikke et konstruktivt bidrag til en langsiktig og fredelig løsning av konflikten, og rokker ved fundamentet for den inngåtte våpenhvileavtalen, sier Støre.


Norge med NATO var meget raske med å anerkjenne utbryterprovinsen Kosovo, og gikk endog til krig for bryte opp Jugoslavias territoriale integritet.

Det kan føres visse gode argumenter for hvorfor disse tre regionene skal anerkjennes som selvstendige stater, eller ei, men svada om FN-paktens "respekt for territoriell integritet" er ikke blant dem.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Er forsåvidt enig det, men føler fortsatt at dette minner om gufset fra krigen - i alle fall den kalde - og liker ikke tanken på at det tilspisser seg igjen mellom øst og vest.

Anonym sa...

Det er en herlig dobbelmoral som du peker på her, men det virker som om 99% av det norske folk backer opp politikerne og FN på dette fordi media har skapt kraftig antipatier mot serbere og russere. Da kosovo ville løsrive seg var Norge et av de første landene som var ute med annerkjennelsespennen, og såvidt jeg forstod var en av begrunnelsene at kosovoalbanerne utgjør 90% av befolkningen. men da de serbiskdominerte områdene som ligger på grensen til resten av Serbia ville løsrive seg fra Kosovo og holdt valg samtidig som det var valg i Serbia, så ble dette sett på som en utidig provokasjon fra de serbiske "bråkmakerne". Det ble avfeid som en utenkelighet at de skulle kunne rive seg løs fra Kosovo og forenes med den Serbia, det ville jo ha vært en krenking av Kosovos territoriale integritet.

Og dette skjedde mens den selverklærte "serbiavennen" Jens Stoltenberg satt ved makten. Serberne tapte mediakrigen på 1990-tallet og det må de fremdeles betale dyrt for, det er utrolig hvordan mediadekningen av krigen i Jugoslavia har overbevist folk i hele vesten om at Serberne var de slemme. Men nå kommer det heldigvis frem også hvilke forferdelige overgrep Serbere ble utsatt for, sjekk f.eks. denne saken: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=529102

Anonym sa...

Er så enig! Hykleri og svada fra ende til annen. Det er bare snakk om hvem sine økonomiske interesser det tjener eller ikke tjener. I dette tilfellet vesten, USA og kontroll over oljen! Akkurat slik som i Irak forøvrig! Hvem tror USA, NATO og Støre at de lurer? Det er ikke så lenge siden Kosovo!

Burn sa...

Hvis Støre sier at Norge legger vekt på bruk av fredelige midler for å bilegge konflikter i Europa,
(Og da mener han at han imot uavhengigihet av Osetia.)
hvorfor tier han stille om 2000 sivile osetinere som doedde i loepet av 1 dag.Georgia drepte 5000 sivile i Osetia po 90-tallet.Georgia drepte 2000 na.Bare uavhengihet kan redde liv til osetinere.
Enten Stoere hyklerisk eller han er naiv.

Simon T sa...

Det er ikke bare svada og hykleri, det er visselig gode grunner til å fordømme Russlands adferd i Kaukasus. Men det er også betydelige grunner til å fordømme NATOs adferd vs FRY.
Desverre er "våre" ledere ikke i stand til å argumentere prinsipielt, eventuelt ikke engang å gjenkjenne et prinsipp hvis det bet dem i baken.
Det viktige prinsippet når vi skal vurdere en konflikt er ikke formalia (hvilke land har for øyeblikket herredømme), eller styrkeforhold (hvem er stakkars liten), men hvem vi før etil mer frihet ? I tilfelle Kosovo, ble friheten innskrenket i og med at bandittorganisasjonen UCK overtok kontrollen, og serbiske minoriteten ble ytterligere kjeppjaget. Såkalt selvstyre betyr ikke frihet. I Georgia blir friheten redusert der de russiske styrkene tar kontrollen, og vi bør støtte Georgia på det grunnlag.

Men å vase rundt med å snakke om formalia når vi selv påviselig tok den motsatte posisjon forrige gang er patetisk og skremmende. Skremmende fordi det ser ut til å være tilfeldig hvilke posisjon Støres lag lander på.

Og nå har jeg ikke engang begynt å snakke om Israel og terrorregionene i omegn som Støre HAR anerkjent...

Simon T sa...

Jeg drøfter samme emne på DLFs forum:
http://forum.dlf.info/viewtopic.php?t=2806